Lær deg å prute!

www.feriepenger.com

Å bli en god pruter er en del av sosialiseringen for folk som vokser opp i pruteglade land. Er du en lat og gjerrig turist fra Norge har du verken tid eller penger til å lære deg prutingens kunst på den harde måten. Her er 8 prutetips som gir deg et godt grunnlag.

Pruting, hvem gidder det?
Liker du ikke å prute? Hold deg unna markeder og velg supermarkeder i stedet. Der er det faste priser. Men, om du er interessert i å kaste deg inn i prutingens verden uten å bli lurt trill rundt av motparten, her er 8 tips.

1. Når kan du prute?
Bruk litt tid på å orientere deg om hvilken butikk du er i og hvor i verden du befinner deg, er dette en plass der det går an å prute? Er du på en stor butikk i Oxford Street, London er det nok håpløst å begynne å forhandle, er du på et marked i Marokko er det galskap å ikke prute!

2. Hvor mye betaler en "innfødt"? 
Er du på et marked kan det være lurt å henge rundt litt og se hvor mye de lokale betaler for varene sine. Det er ofte slik at det er en pris for turister og en annen for de "innfødte." Se hvor mye de lokale kundene betaler for å vite hvor nivået ligger.

3. Vær uinteressert. 
Det er ingen vits i å få store øyner og sikkel i munnvikene. Da vil du aldri klare å forhandle deg fram til en lav pris. Vet selgeren at du vil ha gjenstanden må du regne med å betale dyrt for den. Behold pokerfjeset ditt!


4. Bestem deg for en pris
Før du begynner å prute, bestem deg for hvilken verdi du setter på tingen. Åpningsforslaget til selgeren vil uansett være himmelhøyt. Ikke bli fristet til å kjøpe bare fordi selger reduserer prisen med 50%. 50% av noe himmelhøyt er fortsatt veldig dyrt. Om du har en egen tanke om hvilken pris du er villig å betale er det mindre sjanse for at du blir "lurt ut på" av den mer erfarne selgeren.

5. Begynn å gå
Hvordan få den beste prisen? Bruk lang tid på å prute, få selgeren til å virkelig bli forbanna og irritabel. Han gir deg sitt siste tilbud, du sier nei takk og begynner å gå vekk. Da roper han gjerne et siste tilbud til deg. Dette er ofte det laveste selger kan gå. Får du til dette vil du ofte ha gjort et godt kjøp.

6. Følg lokale skikker
I noen land tilbyr selger deg å sette deg ned sammen med han for å forhandle. Du blir gjerne tilbudt te eller kaffe. Om du takker ja til dette signaliserer du at du er en seriøs kjøper. Selger vil drikke kaffe og komme til enighet med deg. Vær forsiktig når du byr, om du har lagt et bud på bordet og selger aksepterer, kan du ikke ombestemme deg.

7. Vis pengene dine. 
Et godt tips for et siste forsøk på å få tilslaget på en gjenstand, er å vise han pengene dine. Bla frem de pengene du er villig til å betale og vift med dem: "Take it or leave it!" Ofte vil dette være tungen på vektskålen og selger aksepterer tilbudet ditt fordi fristelsen blir for stor.

8. Bare gå
Ikke føl deg skyldig om du går fra en butikk uten å ha kjøpt noe. Selgerne er eksperter på å virke såret når du ikke kjøper noe, men det er bare en del av spillet!

 

 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Stine.

Stine.

20, Drammen

Fotballgal jente fra Drammen, blogger om det som faller meg inn. Interessant og uinteressant. Prøver å komme med tips og ideer, når jeg har noe bra. søte små, leser denne bloggen nå

Kategorier

Arkiv

hits